14 February, 2010

Selamat Tahun Baru Cina 2010
Aku ingin ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua kaum Cina & juga teman-teman blogku. Tahun ni merupakan tahun ke-3 ku raikan Tahun Baru Cina Bersama hubby. Tahun ni aku dan keluarga macam biasa akan pergi melawat ke rumah mentua serta sanak saudara suami ku.

Nak cerita sikit tentang tahun baru cina ni. Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan.
Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau.

Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik, daging salai, sosej, kuih pulut, dan limau mandarin. Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta berhias yang diiringi bunyi gendang. Lima belas hari selepas perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei.
Aku berharap tahun Harimau pada tahun ni membawa tuah dan kesejahteraan kepada semua.
Selamat Tahun Baru Cina 2010.
4 comments:

saSha a.K.a MumYalya said...

dear..happy chinese new year to you and family :)

Lady of Leisure said...

happy cny.. meriah sambutan tahun ni kan.. kenyang lady makan limau.. manis2 lak tu...

Eyta@hot mama said...

Sasha a.k.a MumYalya,
Thanks dear..Happy holiday to you..brape hari cuti?

Eyta@hot mama said...

Lady of Leisure,
Terima kasih Lady..A'ah...sambutan memang meriah. Mesti Lady dapat limau berkotak2kan.. Jangan lupa minum air kosong banyak2 nanti jatuh sakit pula. ;-)

Followers

Related Posts with Thumbnails