14 August, 2010

Salam Ramadhan..



Salam ramadhan buat semua umat islam.. Lama betul saya tak up-date blog ye. Lepas ni kenalah saya rajin up-date blog,bila lihat blog rakan-rakan RH dan rakan lain semuanya rajin sungguh up-date blog jadi malu pula. Saya minta maaf kat semua rakan-rakan sebab saya lama tak singgah blog atau tinggalkan komen. Ni semua gara-gara lama tak on-line...tapi anda semua tetap dlm ingatan dan hati saya. Hmm...hari ni dah masuk hari ke-4 puasa..Alhamdulillah hubby saya masih bertahan selama 3 hari lepas. Saya pula dah tinggal sehari, isshh..malunya. Teringat lagi zaman remaja dulu seronok sangat bila tiba bulan ramadhan..dapat sembahyang tarawih bersama family dan bertadarus bersama jemaah surau. Lepas selesai tadarus, jemaah surau di jamu dengan kuih-muih yang dibawa oleh jemaah surau. Rindu pula dengan suasana macam tu. Sekarang ni tak bolehlah nak ke surau, sebab Adam masih kecil dan kita pula cepat letih sejak mengandung anak ke-2 ni. Insyaallah..tahun-tahun akan datang boleh agaknya.

Sebelum undur diri, saya nak ucapkan Selamat menyambut bula ramadhan buat semua umat islam di serata dunia. Semoga kita semua dapat menjalankan ibadah puasa dengan penuh keimanan dan sempurna.

18 May, 2010

Asparagus Goreng Belacan.

Hah hari ni merupakan hari pertama kita masuk dapur setelah hampir sebulan lebih asyik dok terbaring jer. Hari ni kita masak lauk sejenis 2 dulu sebab masih tak boleh berdiri lama. Hari ni kita masak lauk pindang ikan kembung dan asparagus goreng belacan. Lauk yang nak dikongsi resepinya hari ni 'Asparagus Goreng Belacan'. Actually resepi kita dapat dari blog salah seorang kawan. Cuma tak ingat dari blog mana sebab dah lama benar kita simpan resepi ni. Tetiba hari ni tergerak nak buat asparagus goreng belacan ni sebab hubby beli asparagus. Okey, meh amik resepi ni ye.

Bahan-bahan :

Segenggam asparagus (dipotong menyerong)
Beberapa ekor sotong
6-7 biji cili merah
2-3 biji cili padi
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Belacan sebesar ibu jari
Asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
Sedikit air

Cara-caranya ;

Blendkan bawang merah,bawang putih,bawang besar, cili merah,cili padi dan belacan. Tumiskan bahan blend hingga garing, masukkan sotong yang dipotong kecil-kecil. Masukkan sedikit air dan masak sotong sehingga lembut atau masak. Bila sotong dah masak,masukkan asparagus dan kacau beberapa kali. Jangan terlalu masak sangat asparagus tu, nanti lembut sangat tak sedap. Bolehlah diangkat dan hidang bersama nasi.



ASPARAGUS GORENG BELACAN

Kembali Bertenaga

Assalammualaikum semua. Kita dah kembali untuk up-date blog. Syukur alhamdulillah kita dah mula rasa bertenaga dan segar semula selepas melalui tempoh 'morning sickness', loya-loya dan pening. Kalau sebelum ni memanglah payah nak bangun dari katil..bila bangun je rasa berat kepala dan pening. Mulalah loya dan muntah hinggakan badan jadi layu. Nak masak pun susah, mujurlah ayah kita banyak membantu kat dapur. Dulu kita yang jaga ayah sakit, la ni ayah pula yang jaga kita balik. Ayah pula yang masak makan bagi kita dan tolong tengokkan Adam. Manja betulkan kita ni. Terima kasih kat ayah kerana susah payah jaga dan masak makan untuk kita. Lepas 3-4 hari pula mak datang dari kampung untuk membantu menjaga dan memasak sehingga kita betul-betul bertenaga. Alhamdulillah lega bila lihat mak pula datang menolong. Sekarang ni kita pula dah semakin beransur pulih dari morning sickness. Jadi boleh la mula mengemas rumah sikit-sikit dan memasak. Kehamilan kali ni kita banyak berbaring berbeza dengan kehamilan dulu. Kalau kehamilan dulu kita boleh pi shopping, travel dan snorkeling walaupun diawal kehamilan. Tak perlu nak makan benda masam-masam atau stand-by plastik dalam handbeg. Tapi kehamilan kali ni nak keluar gi shopping pun tak larat. Nak makan buah mangga muda cicah kuah rojak dan serbuk asam. Nak makan buah oren.. Mak kita kata mungkin kehamilan kali ni kita mengandungkan anak perempuan. Kalau perempuan memang kita sukalah sebab belum ada anak perempuan lagi. Bagi kita tak kisahlah anak yang bakal lahir nanti perempuan atau lelaki kerana itu anugerah Allah yang tak ternilai bagi diri kita. 

Di harap rakan-rakan semua tunggu entry kehamilan kita yang lain pula ye. Ni nak memasak pula rasa lama betul tak masuk dapur. Rindu pula kat periuk, belanga, senduk dan sudip. 

10 May, 2010

Sudah 6 Minggu

Assalammualaikum. Lama betulkan kita tak up-date blog. Maaflah semua rakan-rakan, bukan kita malas nak up-date blog. Tetapi kesihatan kita tak mengizinkan kita untuk duduk menghadap depan pc berjam-jam lamanya. Hinggakan kita tak sempat nak singgah blog rakan-rakan semua. Mesti ramai yang tertanya-tanya (ada yang bertanya ke?) mengenai tajuk entry kali ni kan. Tajuk tu sebenarnya ada kena mengena dengan kehamilan kita kali ni.
Ya...kita mengandung lagi..  Happy  Syukur alhamdulillah....akhirnya saya berjaya juga untuk mengandungkan anak ke-2 dengan izin hubby. Sebelum ni hubby memang tak nak tambah sorang lagi. Bagi hubby cukup la sorang selepas dia melihat saat-saat kesakitan ketika melahirkan Muhammad Adam. Tapi selepas kami berbincang dan kita pun cerita keinginan untuk tambah sorang lagi, akhirnya hubby pun setuju. La ni kita dah masuk 6 minggu hamil. Kehamilan ke-2 ni buatkan kita rasa loya-loya lebih awal dari kehamilan pertama dulu. Tak boleh bau wap nasi dan bau tumis-menumis ni. Mulalah kita pening dan loya-loya. Kita harap sepanjang tempoh kehamilan ni segalanya dipermudahkan seperti kehamilan pertama dulu.

Saya dah berusia 6 minggu.
(Gambar ehsan Google)

Buat sementara ni kita akan berhenti up-date blog untuk berehat sehinggalah kita benar-benar rasa bertenaga semula. Jadi kita berharap sangat rakan-rakan tersayang semua sabar menunggu entry kita yang akan datang ye (tak tau lagi bila entry yang akan datang). Insyaallah jika kita kembali bertenaga, mungkin kita akan up-date pengalaman sepanjang kehamilan ni. Salam sayang dan rindu buat semua rakan-rakan tersayang kita.

13 April, 2010

Bunga Melur/Jasmine

Lirik lagu bunga melur oleh ALLAHYARHAM Tan Sri P. Ramlee
Bunga Melur/Jasmine akan menjadi bunga rasmi Jelitawans The Club di Facebook.





Nama Tempatan: Bunga melur
Nama Saintifik: Jasminum Sambac
Nama Lain: bunga melati, Arabian jasmin, jasmine,yasmin
Famili : Oleaceae



Hari ni kita nak berkongsi sedikit mengenai khasiat yang terdapat dalam Bunga Melur atau Jasmine. Tahu tak daun bunga melur boleh menambahkan penghasilan susu ibu. Biasanya daun bunga melur digiling hingga halus dan ditampal sekeliling payudara di waktu pagi sebelum mandi. Biasanya masyarakat melayu selalu amalkan cara ni kalau susu ibu tak banyak. Bagi ibu yang berhasrat memberhentikan susu ibu pula, gunakan daun bunga melur untuk tujuan ini. Caranya, tumbuk lumat daunnya dan ditampal pada payudara. Mak kita pula suka campurkan bunga melur dengan bancuhan bedak sejuk untuk awet muda dan berbau harum katanya.

Tentu ramai yang ketahui masyarakat cina dan jepun gemar meminum teh hijau. Bunga melur/jasmine biasa dicampurkan dengan teh hijau dan mungkin adalah teh yang paling popular di seluruh dunia kerana memiliki manfaat kesihatan jauh lebih banyak dibandingkan dengan teh biasa.

Bagi masyarakat india pula bunga melur selalu digunakan dalam perubatan ayurveda.

Teh jasmine boleh mengurangkan tekanan darah tinggi dan kadar kolesterol, antioksida, antivirus, mengurangkan stres, mencegah kanser tertentu, diabetes dan menguatkan sistem imun tubuh antara kesan positif yang lain. Ditanamkan secara luas untuk bunga yang indah, melur merupakan salah satu tanaman subtropis dan tropika yang pelbagai dengan lebih daripada 200 jenis dan wangi bunga putih, kuning dan merah.

Selain khasiat yang disebutkan diatas, teh jasmine/melur juga baik untuk sesiapa yang ingin menurunkan berat badan secara semulajadi. Teh jasmine dipercayai merangsang badan kita untuk membakar kalori/lemak dan menyingkirkan toksid dalam badan melalui pembuangan air besar. InsyaAllah jika kita selalu amalkan  minun teh bunga melur.



Di rumah kita teh hijau jasmine ni memang sentiasa ada..sebab my hubby kan Chinese. Sampaikan kita sendiri terjebak minum teh hijau jasmine. Sehari tak minum rasa tak senang duduk pula.



Sumber : Ratuhati, Carian di Google dan Pn.Norlaili Salleh








12 April, 2010

Bingka Roti dan Jagung

Assalammualaikum. Pagi tadi keluarga kita bersarapan dengan kuih bingka roti dan jagung yang kita buat. Respond yang kita terima selepas keluarga rasa, sedap kata my hubby dan ayah. Ini merupakan kali ke-2 kita buat kuih bingka. Dulu kita buat bingka tepung saja. Ayah kita pula peminat kuih bingka, jadi kita terfikir untuk buat kuih bingka. Nak buat kuih bingka ni senang sangat, masukkan je bahan-bahan lepas tu bakar. Resepi buat bingka ni kita dapat dari mak. Terima kasih mak sebab ajar akak buat bingka roti dan jagung ni. Hari ni rasa rajin pula ambil gambar dan nak berkongsi resepi kuih bingka ni dengan semua. Ni resepinya ;


Bingka Roti & Jagung

Bahan-bahannya ;

Telur - 3 biji
Gula - ikut citarasa masing-masing, nak manis lebihkan
Roti Gardenia -1 bungkus (koyakkan kecil-kecil)
Tepung gandum - 3 senduk
Mentega - 2 senduk (dicairkan)
Santan - 250ml (saya guna santan kotak, lagi sedap kalau guna santan yang kita perah sendiri)
Jagung Manis - 1 tin
Sedikit esen vanila dan garam

Cara-caranya ;



Pukul telur, esen vanila dan gula sehingga sebati.




 Kemudian masukkan mentega cair ke dalam bancuhan telur dan gula.




Masukkan pula santan, tepung gandum dan roti. Biarkan selama 10-15 minit atau sehingga roti kembang.




Akhir sekali masukkan jagung manis dan sedikit garam.





Griskan tepi periuk dengan mentega dan tuangkan bancuhan bingka.





Bakar selama 1 jam diatas dapur gas atau di dalam oven. Biarkan sejuk barulah dialihkan ke dalam piring dan dipotong.




Jemput makan. Sedap untuk sarapan pagi dan juga minum petang.

10 April, 2010

Tag Sepuluh..

Tag 10 ni datang dari nuyue. Terima kasih nuyue tag kita. Maaflah lambat sangat kita siapkan tag ni. Sibuk memanjang je..macam2 hal nak dibuat.

Okey lah,nak jawab tag ni ada caranya pulak.
Anda perlu copy tajuk entry "sepuluh" dan paste di post anda. Anda dikehendaki untuk menjawab sepuluh soalan di bawah dengan menggunakan bahasa melayu sepenuhnya.

 

Baiklah, sekarang saya jawab dalam bahasa melayu sepenuhnya.


[1] Siapakah diri anda di rumah?

Seorang surirumah sepenuh masa. Isteri yang mencintai suami dan mama kepada anak kesayangan Muhammad Adam Wong.




[2] Siapakah diri anda disamping rakan?

Saya tak ramai kawan. Saya cuma ada kawan yang benar-benar rapat dengan saya. Bagi mereka saya ni merupakan seorang penyabar, pendiam dan pemalu. (Ya ke ni?)




[3] 5 benda yang anda idamkan tetapi masih belum tercapai

1) Nak anak perempuan
2) Nak rumah lebih besar
3) Nak bawa mak & ayah ke Mekah

Itu saja yang saya idamkan buat masa ni.



[4] Siapakah nama pasangan anda?

Muhammad Aminuddin Wong




[5] Ceritakan 5 perkara yang anda paling suka tentang pasangan anda

Sebenarnya banyak yang saya suka mengenai pasangan saya. Tapi diminta senaraikan 5 sahaja. Saya senaraikan 5 sahaja.

1) Penyayang
2) Romantik (ni kadang-kadang saja)
3) Kelakar
4) Ambil berat tentang keluarga dan orang lain
5) Peramah



[6] Bila tarikh anda couple?

22 Februari 2002




[7] Apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda?

Ni berlaku ketika 2 hari sebelum hari pernikahan. Ketika dalam perjalanan balik dari pejabat agama, kereta suami saya dilanggar treler yang datang dari arah belakang. Syukur alhamdulillah..kami tak ada apa-apa cuma kereta rosak teruk.




[8] Lagu tema cinta anda?

Kami tak ada lagu tema cinta..semua lagu kami suka.





[9] Apa perubahan yang ingin anda lihat dari pasangan anda?

Perubahan...erm satu saja yang saya nak..jangan cepat panik. Be cool.




[10] Tag 10 rakan ada yang lain

Saya panjangkan tag ni pada kenalan-kenalan ini pula ;

Yanna Layola
Mama_Adha
Lana
Zures
Mrs.Asida
Ina
Sue79
Ibuabang
ummu fateh
mushidahaz

Harap semua sudi buat tag ni. Sayang anda semua.

06 April, 2010

Tag Lagi.


Assalammualaikum semua. Pagi ni senang sikit. Jadi kita nak siapkan kerja-kerja rumah yang diberi oleh rakan-rakan. Kali ni kita ditag. Tag datang dari Kelly dan Fatihah. Terima kasih ku ucapkan kepada Kelly dan Fatihah yang menge'tag nama ku. Maaflah sebab lambat sikit kita siapkan tag ni. Okey ni dia jawapan aku pada Tag yang korang hantar tu.

1)ADAKAH ANDA MERASA ANDA HOT??

Aku memang hot kot..kalau tak, takde lah gelaran 'hotmama'...ekekekee..




2)UPLOAD WALLPAPER PC/LAPTOP YANG ANDA GUNA SEKARANG??


 
 

3)CERITA PASAL GAMBAR INI?

Ni gambar keluarga kita. My hubby yang minta kita jadikan wallpaper PC. Ni gambar paling hubby suka..boleh tengok mama dan Adam.




4)KALI TERAKHIR MAKAN PIZZA?

Isshh...tak ingat. Baru ku perasan dah lama tak makan pizza..




5)LAGU TERAKHIR AKU DENGAR??

Nyanyian 'lalalalalala'....dari anakku Adam.




6)APA ANDA BUAT SAMBIL MENYELESAIKAN TAG NI??

Kemas rumah dan bermain dengan Adam




7)SELAIN NAMA SENDIRI, ANDA DIPANGGIL NAMA APA?

"MAMA" oleh anakku Adam
"MUMMY" oleh anak tiriku Annie
"SAYANG" oleh suamiku




8)TAG LAGI 5 ORANG SIAPA YANG ANDA NAK TAG

umiesofie
Nashays
Nuyue
Ibuabang
Ann



9)SIAPA ORANG NOMBOR 1 BAGI ANDA?

Merupakan seorang ummi yang tabah dan kuat. Bagi ku dialah supermom.




10)KATAKAN SESUATU PADA ORANG NO 5?

Ann...dah lama tak up-date blog. Ni akak tag Ann..bagi dia rajin sikit up-date blog.




11)NOMBOR 3 ADA HUBUNGAN DGN SIAPA?

Ummi kepada Nik Muhammad Darwish & isteri kepada Nik Zulkhairi




12)KATA2 CINTA UNTUK ORANG NOMBOR 4?

Semoga persahabatan yang terjalin selama ini merapatkan kita.



13)BERIKAN 5 YANG ANDA TAHU TENTANG ORANG YANG TAG ANDA?

Kelly

Isteri kepada Muhamad Daniel Chia.

Mummy kepada Danish Chia dan Daniey Chia.

Tinggal berdekatan Bangunan Centro,Klang
.
Sejak akhir-akhir ni suka berdiam diri.
Seorang yang baik hati dan kelakar.


Fatihah

Isteri kepada En.Mustaffa Yasin

Ibu kepada NACQRISMA MIA AMYRA dan MUHAMAD NACQRIS MIKAIL.

Tengah sarat mengandungkan anak ke-3

Rakan ku di Facebook dan Ratuhati

Baru berjinak dengan dunia blog.

01 April, 2010

Adam (1 Tahun 2 bulan/ 14bulan)

Hari ni Adam dah masuk umur 14 bulan. Nak cerita tentang perkembangan Adam. Sekarang Adam dah pandai membilang jari bila mama sebut "one two three'. Adam pun mulalah mengira jari-jemari halus dia tu. Tapi baru je mengira sampai 'five' dia dah ketawa gembira sambil tepuk tangan. Lagi satu kalau Adam dengar mama nyanyikan lagu 'tepuk amai-amai' mulalah dia berdiri sambil goyangkan kaki kiri dan menepuk tangan tanda gembira. Sekarang ni Adam dah pandai mengusik tok wan dia pula. Suka sangat main cak-cak dengan wan dia tu. Bila tok wan tak layan dia mulalah dia nak memanjat atas tok wan dia. Tok wan mana larat nak dukung Adam. Adam dah beratlah sayang. Macam manalah Adam tak berat..hari-hari mama masakkan bubur ayam dan daging khas untuk Adam. Suka pula tu makan pasta dengan keju. Bila waktu makan..mama dah siap lapikkan kain besar atas lantai. Tahu tak kenapa mama buat begitu? Mama buat macam tu sebab mama tahu Adam mesti sepahkan makanan yang mama suap. Bila Adam makan sendiri..mulalah makanan bersepah atas lantai. Suka sangat nak suap sendiri..tapi kebanyakkannya jatuh le ke lantailah sayang..sebab tu mama lapik kain. Mudah untuk mama bersihkan nanti. Bila bab makan mama memang kena banyak bersabar dengan Adam. Adam sekarang ni dah menunjukkan satu minat. Adam suka menulis...ini mungkin sebab Adam selalu nampak daddy  selalu menulis tiap-tiap hari. Bila nampak salah seorang dari kami menulis atas meja, Adam mulalah minta pen dari tangan. Lepas dah dapat pen dia minta pula kertas. Selalu mama berikan Adam sehelai kertas A4 kosong untuk Adam menulis (hehehe...conteng sebenarnya). Mulalah dia menulis tulisan yang hanya dia saja faham :-). Adam pun dah pandai mengenal huruf Jawi. Tapi baru 2 huruf yang dapat kenal. Huruf-huruf lain nampaknya Adam tak kenal lagi. Tak pelah sayang...nanti mama ajar lagi ye. Nanti bila mama senang mama belikan cd lagu alif ba tha untuk Adam dengar. Masa tu bolehlah Adam belajar perlahan-lahan ye sayang. Mama terlupa pula...Adam dah  tumbuh 2 batang gigi lagi sebelah atas. Sekarang Adam dah ada 6 batang gigi semuanya. Dah boleh kunyah makanan dengan sendiri. Sukanya dia kalau mama berikan buah anggur hitam yang manis tu. Dimasukkan sebiji ke dalam mulut sambil tu dia kunyah. Kalau sesiapa tengok mesti ketawa..lucu tengok muka Adam kunyah buah anggur. Berkerut-kerut muka Adam.

Ermm...sampai sini dulu mama ceritakan perkembangan Adam.


Adam tengah leka menulis sesuatu..




tak perasan langsung mama kat belakang dia





Mama doakan Adam membesar dengan sihat dan cerdik.

28 March, 2010

Award Lagi..



Ku terima award lagi. Kali ni award datang dari Kak Fisa Othman dan juga Fiza. Ku masih baru dalam dunia blog tapi dah terima award ni. Terima kasih Kak Fisa dan Fiza..rasa diri ini dihargai walaupun kita tak pernah bertemu. InsyaAllah satu hari nanti kita pasti akan bertemu jua.

1) Thank and link the person that give you the award:

Dah link. Thanks to Kak Fisa & Fiza. I really appreciate it! :-)



2) Pass this award on to 20 Bloggers you've recently discovered and think are fantastic:

Rasanya ramai dah dapat award ni. Tapi ku nak beri juga kat beberapa rakan blog ku yang ku rasa patut dapat award ni.

Sasha aka Mumyalya
Fatihah
Della
Ina
Nuyue
Annsyifa
Ma
Hafiz Ng
Lana
Kelly910
darkchocolate
Lady of Leisure
Kak Risa
Mrs.Asida

Terimalah award ni ye.

27 March, 2010

Mommies Blogger Award Dari Lady Of Leisure


1) Bagi ucapan terima kasih pada siapa yang bagi award ni dan postkan dalam blog:

Terima kasih banyak-banyak kat Lady sebab beri award ni kat Eyta. Nice award.. :-)


2) Listkan tarikh lahir anak yang first dan seterusnya letakkan sekali nama anak yang ke 2, 3, 4 dan seterusnya:

Eyta mempunyai seorang je cahayamata..

Nama : Muhammad Adam Wong
D.O.B : 30.01.2009


3) Sesiapa yang pregnant boleh letak gambar pregnant:


Maaf lah..masa pregnant dulu tak suka bergambar.


4) Serahkan award ni pada sesiapa yang anda rasa hot mama:

Lana
Fiza@Umisofie
Fatihah
Ma
Ina
IbuAbang
Sue79
Fisa Othman
Mrs.Asida
Kak Risa
Idazs

24 March, 2010

The Quilter's Bag Giveaway!


Tadi jalan-jalan kat satu blog buttonsdotcom.blogspot.com terlihat ada giveaway. Kita tertarik nak join giveaway ni sebab goodie's yang akan diberikan memang menarik dan kita minat sangat. Ntah kenapa tiba-tiba jer nak mencuba nasib giveaway pula. Antara barang-barang yang kita suka sekali ialah butang, riben dan juga buku resepi coklat tu. Tarikh penyertaan giveaway ni bermula dari 21 Mac hingga 29 Mac 2010. Pemenang yang bertuah akan diumumkan pada 1 April 2010. Jadi ada masa lagi pada sesiapa yang nak join giveaway ni. Kita harap ramai lah yang menyertai giveaway ni bagi meriah sikit blog kawan kita tu.


Ni antara syarat-syarat untuk menyertai giveaway ni :-


1. Become our follower

2. Write something about our giveaway and link us in your blog

3. Tell your friend(s) about us

4. Let us know that you want to join our giveaway by leaving your comments here

Winner will get all of the above goodies - 3 yards of Large Half Circle ribbons from American Crafts Premium Ribbon, 3 Fat Quarters ( 2 x Calico, 1 x Susan Winget), 4 assorted sizes of flower buttons and 1 Family Living Simply Delicious Chocolate recipe book!

BEAUTIFUL BLOGGER AWARD.


Assalammualaikum. Apa khabar semua?.. Dah hampir 2 minggu rupanya kita tak up-date blog ni. Lama betul tu, dah bersawang-sawang rasanya. Sejak balik dari kampung dan bercuti di Langkawi, kita semakin sibuk rasanya. Sibuk dengan macam2 benda lah.

Ni nak ucap terima kasih banyak-banyak kat Fiza@Umisofie, Sasha aka Mumyalya dan Fatihah kerana sudi memberi award pada blog kita yang tak seberapa ni. Rasa sungguh berbangga dapat award ni. Ni merupakan award pertama kita sejak kita mula berblog last year. Rasa diri ini dihargai oleh kawan-kawan semua. Minta maaf juga kat Fiza@Umisofie, Sasha aka Mumyalya dan Fatihah  sebab kita lambat siapkan award ni. Sejak akhir-akhir ni rasa susah sikit nak berblog walaupun kekadang tu ku cuba curi sedikit masa untuk berblog.

1. Thank & link the person that gave you the award.
2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic
3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
4. State 7 things about yourself.


7 things about me :-

* Isteri dan ratuhati kepada En.Amin Wong
* Mama kepada putera tersayang Adam Wong
* Mempunyai seekor arnab peliharaan bernama "LION"
* Sedang berusaha untuk mendapatkan seorang cahayamata ke-2 :-D (teringin baby girl)
* Sangat menyukai haiwan manja iaitu kucing..ku suka sangat tengok Arri & Molly
* Surirumah sepenuh masa bagi En.Amin dan anak tersayang Adam.
* Suka memasak, menghias rumah dan mencuba resepi baru.



Rasa-rasanya ramai dah kawan-kawan yang terima award ni. Jadi saya pass kan kepada kawan-kawan yang belum terima award ni. Sayang anda semua..

06 March, 2010

I-City

Apa khabar semua? Maaf la sejak 2-3 minggu ni aku kurang up-date blog. Masa begitu mencemburui ku. Nak jenguk blog kawan-kawan tersayang pun kadang-kadang tu ada saja gangguan.

Oklah..ku nak tunaikan permintaan Cik Lana yang minta ku up-date blog tentang I-City, jadi aku nak ceritakan sedikit tempat yang ku lawati baru-baru ni. Ada sesiapa dah sampai ke I-City? Cantikkan..dan  rasa terpegun.. Baru-baru ni aku dan family saja keluar ronda-ronda di I-City. Sesiapa yang ke sana mesti terpegun melihat keindahan hiasan lampu-lampu LED yang pelbagai corak dan berwarna-warni. I-City ni terletak di Seksyen 7, Shah Alam. Tetapi terletak betul-betul di antara Klang & Shah Alam. I-City akan menjadi satu mercu tanda di Bandar Klang & juga Shah Alam. Merupakan projek I-Berhad yang mempunyai kemudahan dan prasarana yang canggih, selain sudah mendapat taraf koridor raya multimedia (MSC).

Untuk pengetahuan kawan-kawan tersayang, tiada bayaran dikenakan. Jadi boleh la bawa ahli keluarga seberapa ramai. Tapikan ada satu masalah...tempat letak kereta. Tempat letak kereta memang penuh, jadi perlu bersabar sikit. Ketika aku pergi malam tu pun terpaksa tunggu sehingga ada parking kosong. Kalau rajin berjalan mungkin anda boleh park jauh sikit dari tempat tu dan berjalan kaki masuk. Bila anda sampai sana jangan rasa tak nak balik pula yer(itu lah yang terjadi pada diriku :-)). Anda dan anak-anak akan sama-sama terpegun dengan keindahan lampu-lampu LED bermacam-macam bentuk. Ada bentuk pokok pine, panda, burung merak, Chinese cherry blossom, deretan tanglung dan bermacam-macam lagi lar..Aku tak boleh nak jalan lama-lama sebab dah lewat untuk Adam tidur. Jadi aku jalan sekejap jer sekadar melepaskan keinginan nak tengok lampu LED (ni gara-gara Kak Fisa yang post gambar I-City kat blog dia). Jangan marah kak :-D. Aku ada bertanya pada staff yang bertugas di sana, sampai bila pertunjukan lampu LED ni. Ku dimaklumkan staff tu katanya sampai bila-bila. Jadi kawan-kawan yang tak boleh nak datang dalam masa terdekat ni, tak perlu la risau. Bila-bila masa boleh datang. Aku pun nak pergi ke sana lagi. Mujurlah jarak perjalanan dari rumah ku ke I-City cuma memakan masa 10 minit. Tapi ada kawan kita tu jarak rumah dia dengan I-City lagi la dekat cuma 5 minit jer..Betulkan Kelly...hehehee..Tepat pukul 12.00 malam tempat tu akan ditutup.

Oklah..itu jer info aku nak share dengan kawan-kawan semua. Di bawah ni antara gambar-gambar yang sempat aku snap..(Maaf ye semua...gambar yang den ambil kurang cantik sebab den bukan amatur untuk ambil gambar ni..hehehe ;-)
Lampu-lampu LED Pokok Pine




Deretan Tanglung


Cantikkannn...


Rasa macam kat negara Jepun pulak...


Pokok limau mandarin


Tengok tu Adammm...bukannya dia nak pose depan kamera, asyik layan lampu LED depan dia jer..


Christmas Tree...

Adam suka sangat sampi berani pegang Pokok Krismas LED dengan muka yang selamber...

04 March, 2010

Pneumokokal

2/3/2010 baru-baru ni aku bawa Adam ambil suntikan vaksin pneumococcal. Kesian Adam nangis kena cucuk kat montot..Dulu time preggy aku tak tau apa benda pneumococcal ni. Bila Adam dilahirkan,aku kerap baca majalah Pa&Ma dan cari info kat RH baru lar ku tahu vaksin ni penting.. Vaksin ni adalah vaksin berbayar dan belum lagi ditanggung oleh kerajaan.(Eh betul ke ni?) Jadi pada parents yang mampu tu disarankan ambillah vaksin ni untuk anak2 tersayang. Mencegah itu lebih baik dari mengubatikan..Nanti dah terkena nak mengubati kosnya lebih banyak dari kos vaksin ni. Dalamentry ni aku ada paste maklumat tentang PNEUMOCOCCAL. Aku dapat maklumat ni dari sini.

Apa itu jangkitan Pneumokokal?

Penyakit Pneumokokal adalah disebabkan oleh sejenis kuman bakteria yang biasa menyebabkan jangkitan pada tekak dan telinga. Ia boleh menyebabkan jangkitan yang lebih serius seperti jangkitan paru-paru dan radang selaput otak.



Apakah yang menyebabkan jangkitan Pneumokokal?

Kuman penyebab penyakit ini ialah Streptococcal pneumoniae atau Pneumokokus yang terdapat dalam lapisan hidung dan tekak orang yang sihat (pembawa kuman). Kuman ini boleh merebak melalui batuk dan orang yang berada di persekitaran secara langsung.



Apakah vaksin yang ada dan bagaimana ia diberikan?

Vaksin terdahulu ialah pneumococcal polysaccharide vaccine (PPV) yang mengandungi 23 antigen pada lapisan yang telah ditulenkan. Vaksin yang terbaru ialah pneumococcal conjugate vaccine (PCV) yang telah diubahsuai dengan menggabungkan 7 lapisan kapsul polisakarida yang telah ditulenkan dan setiap satunya digabungkan dengan toksin difteria yang telah di nyah aktifkan, untuk mempertingkatkan keberkesanan vaksin ini. Polisakarida adalah kandungan gula kompleks yang merupakan sebahagian daripada kuman bakteria itu sendiri. Vaksin ini harus diberikan melalui suntikan ke dalam otot.

PCV boleh diberikan pada usia 2, 4 dan 6 bulan, manakala dos ke 4 diberikan pada usia antara 12 hingga 15 bulan. PCV atau PPV boleh diberikan kepada kanak- kanak berusia 2 hingga 5 tahun.



Siapa yang patut menerima vaksin ini?

Ibubapa boleh memilih untuk memberi vaksin ini kepada bayi-bayi mereka yang sihat. Vaksin ini adalah disarankan untuk kanak-kanak yang mengalami daya tahan badan yang lemah termasuklah mereka yang telah menjalani pembedahan pembuangan limpa atas sebab-sebab tertentu, contohnya seperti pesakit Talasemia (penyakit darah yang kronik).

01 March, 2010

Sup Ubi Teratai

Malam tadi aku dan hubby pergi pasar malam. Tujuan pi pasar malam tentulah nak beli makanan dan sedikit sayur untuk dibuat lauk hari ni. Malam tadi ketika aku sedang memilih sayur untuk dibeli, tiba-tiba my hubby nampak ubi teratai. Apalagi terus dia ambil dan minta aku masakkan ubi teratai tu. Tapi aku tak tahu masak ubi teratai ni. Biasanya orang cina yang makan ubi teratai ni, orang melayu bukan tak makan tapi rasanya jarang-jarang sekali nak masak ubi teratai ni. Hubbyku kata ubi teratai ni sedap dibuat sup. Aku pun tak tahu macam mana nak buat sup ubi teratai ni dan bahan apa yang nak dimasukkan dalam sup. Jadi aku pun apa lagi….buka Google lah. Nasib baiklah ada Google…dapatlah aku cari resepi ubi teratai ni. Huh…puas juga aku cari resepi ni kat google barulah dapat. Ha..resepi ubi teratai ni aku dapat dari sini. Jadi aku nak sharelah resepi ubi teratai ni dengan rakan-rakan blog. Selamat mencuba semua..

 Sebelum tu aku nak beritahu cara nak bersihkan ubi teratai ni. Bahagian kulit luar ubi ni perlu dikupas terlebih dahulu sebelum dihiris menyerong/bulat. Rendamkan ubi didalam air dengan sedikit jus lemon(kalau takde jus lemon, guna cuka pun boleh) untuk mengelakkan warna ubi bertukar hitam. Jangan lupa hanya gunakan periuk tanah/seramik untuk memasak sup ubi ni. Tujuannya untuk mengelak ubi bertukar warna hitam jika gunakan periuk logam.

Inilah rupa ubi teratai yang dikupas(kiri) dan belum dikupas(kanan).



Lotus Root Soup.

Ingredients

600g lotus root

300g chicken bone

5 red dates (aku masukkan 20 biji,sebab kurma merah ni rasanya sedap)

500ml water

Salt to taste

100gm Ji zi ( ni aku tambah sendiri,sebab kat rumah ada stok ji zi)



Directions for the stovetop

1. Wash and clean the lotus root of any mud and dirt. Skin it if you want. If not, scrub thoroughly

2. Cut the roots cross-wise so that they look like wheels

3. Keep the roots immersed in water to prevent them from turning black. You may want to add a little vinegar to the soaking water.

4. Wash the chicken bone.

5. Combine the water, chicken bone, lotus root and red dates in a soup pot and bring to a boil

6. Lower the heat and simmer for 1 to 1.5 hours

7. Salt to taste before serving

Rupa ubi teratai yang dihiris bulat...cantikkan...ni aku rendamkan dalam air dengan sedikit cuka.


Yang sebelah kiri atas tu ji zi(dalam bahasa mandarin) atau kei chi (dalam bahasa kantonis) bagus untuk kesihatan mata kita yang selalu dok menghadap komputer. :-)


Directions for the slow cooker

1. Follow directions from 1 to 5

2. Assemble chicken bone and lotus root in the slow cooker and add hot but not boiling water. Put on low and cook for 2 to 3 hours

3. There is less evaporation taking place for the slow cooker version. You will want to adjust the amount of water required. The actual amount depends on the size of your slow cooker. It should be enough to cover all the ingredients completely but not more than 80% full




Aku gunakan slowcooker untuk memasak sup ubi teratai. Mudah....masukkan semua bahan, lepas tu tinggalkan sehingga sup tu masak.

Sup teratai sedang dimasak dalam periuk rendidih/slowcooker





Inilah dia rupa Sup Ubi Teratai yang dah siap. Sedap diminum ketika masih panas. Memang betul sedap seperti kata hubbyku.

Apa lagi kawan-kawan,cubalah resepi ni.




Info Kesihatan :Ubi teratai mempunyai pelbagai khasiat antaranya merawat insomnia atau tidak dapat tidur malam, mengurangkan tekanan, merawat demam dan juga cirit-birit.

27 February, 2010

ALHAMDULILLAH, AYAH SEMAKIN SEMBUH.

Assalammualaikum kepada semua rakan blog ku. Sebelum aku bercerita tentang kesihatan ayah, aku nak minta maaf sebab lama betul aku tak up-date blog ku ni. Mesti ada yang boring nak jenguk blog ku sebab berkurun tak up-date. Hehehehe... Sejak 2-3 minggu ni memang aku sibuk sangat. Sampaikan tak sempat nak layan fb dan buka blog rakan-rakan ku. Sibuk melayan saudara-mara sebelah hubby yang datang melawat ketika sambutan tahun baru cina, sibuk melayan kerenah Adam yang semakin hari semakin nakal dan kebetulan mak pula balik ke kampung (Kedah) jadi sibuk dengan kerja-kerja rumah. Nak buat kerja-kerja mengemas dan memasak kenalah tunggu si comel tu tidur dulu. Kalau tak, menangis la Adam tak nampak muka mama dia. Dulu kalau mak ada, bolehlah mak aku tengok-tengokkan Adam. Lepas ni pun aku tak tau bila pula aku ada masa nak up-date blog. Time menulis entry ni pun ku sedang buai Adam yang sedang nyenyak tidur didalam buaian.


Okey sekarang aku nak ceritakan kesihatan ayah aku. Terlebih dahulu aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kepada rakan-rakan yang mendoakan kesihatan ayah aku. Untuk pengetahuan semua, ayah aku semakin pulih dan sihat. Kalau sebelum ni ayah terbaring diatas katil tak mampu nak bangun dan makan sendiri. Tetapi kini ayah aku dah boleh bangun dari katil dan berjalan serta boleh makan sendiri. Aku rasa amat bersyukur kerana doa aku, keluarga dan rakan-rakan semua diperkenankanNYA. DIA memberi ku satu kesedaran didalam diri ni. Pengalaman menjaga ayah yang sakit tenat hampir 4 bulan dan kini hampir 2 bulan ayah aku semakin sembuh dari penyakitnya banyak mengajar aku erti kesabaran, kekeluargaan dan beristighfar padaNYA. Penyakit ayah aku tak mungkin boleh pulih sepenuhnya, itu yang diberitahu Doc kepada aku dan ayah. Ayah, aku dan keluarga redha apa yang terjadi. Sekarang ni ayah aku masih lagi menerima rawatan kemoterapi setiap bulan. Kesian pada ayah bila balik dari buat rawatan. Dia akan terasa panas selama seminggu ke 2 minggu. Tetapi ayah aku seorang yang kuat semangat, sejak ayah diberi rawatan kemoterapi ni aku belum pernah lihat dia jadi lemah. Malah dia semakin kuat bila terima rawatan tersebut. Aku rasa bersyukur ayah aku tak mengalami kesan sampingan yang lain seperti rambut gugur, pendarahan, pucat dan letih. Aku tak tahulah macam mana nak tempuhi hidup ini tanpa ahli keluarga aku yang sentiasa memberi dorongan dan kata-kata semangat. Aku rasa bersyukur memiliki sebuah keluarga yang bertolak ansur & memahami antara satu sama lain. Ayah aku ada bercerita pada aku, ketika dia sakit tenat dia nampak bayangan jasadnya dimandi dan dikapankan oleh anak-anak dan iman. Dia lihat keluarga ku mengadakan majlis tahlil dikampung. Bila dia dah semakin sembuh dan pulih, ayah aku berkata dia terasa seperti mati hidup semula. Pengalaman ayah sakit tenat benar-benar memberi peringatan dan keinsafan kepada dirinya, keluargaku dan diriku. Aku doakan semoga ayah ku dipanjangkan usia dan sentiasa diberkati ALLAH S.W.T. Amin.



15 February, 2010

Kerenah Adam Lagi..

Salam semua..rasa lama aku tak update blog ku ni. Mesti ada yang boring tertunggu-tunggu nak baca entry aku kan..(hehehe perasan..mcm la ada orang suka baca entry aku ni).
Ok lah..kali ni nak bercerita sikit tentang kerenah Adam. Sejak Adam dah masuk umur setahun ni...uh..uh..uh...punya la hyperaktif....tak larat aku nak layan kerenah dia. Sekarang ni dah pandai jalan lagi la payah nak jaga. Bagi aku, Adam merupakan seorang anak yang memang aktif..ada je benda yang nak diusik, dikemas, disepah2kan, tolak kerusi makan la..dan macam2 lagi yang dibuatnya kalau duk kat rumah. Tu belum lagi aku ceritakan kalau bawwa dia berjalan di shopping kompleks..hehehe… Anak aku sorang ni tak pernah kenal erti penat aku rasa. Kalau dah mula bermain memang tak nak berhenti berehat.. Bila aku suruh dia duduk, mula dia buat perangai nak menangis..padahal air mata pun tak keluar. Saja je dia nak bermanja dengan mama. Aku pula suka layan kerenah Adam (dia sorang je la anak aku). Tak kira la penat macam mana pun, aku akan tetap layan dia dengan penuh kasih sayang. Adam kalau dah nampak aku, mula nak dia menangis manja minta didukung. Lepas tu tangan tunjuk ke pintu, minta bawa dia berjalan-jalan kat luar. Ish..ok lah..setakat ni dulu entry aku pasal Adam.


Adam dengan baldi air kecil..baldi air tu pun boleh jadi permainan dia..






Aksi manja Adam.

14 February, 2010

Selamat Tahun Baru Cina 2010




Aku ingin ucapkan Selamat Tahun Baru Cina kepada semua kaum Cina & juga teman-teman blogku. Tahun ni merupakan tahun ke-3 ku raikan Tahun Baru Cina Bersama hubby. Tahun ni aku dan keluarga macam biasa akan pergi melawat ke rumah mentua serta sanak saudara suami ku.

Nak cerita sikit tentang tahun baru cina ni. Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari Cina. Kalendar qamari Cina terbahagi kepada kitaran 12 tahun dan dinamakan sempena nama haiwan.
Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau.

Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik, daging salai, sosej, kuih pulut, dan limau mandarin. Golongan muda pula akan melawat golongan tua dan menerima wang ang pau dalam sampul merah bagi melambangkan nasib baik, yang diberikan oleh orang yang berkeluarga kepada mereka yang masih belum kahwin. Perarakan tarian naga atau singa akan diadakan, dengan kereta berhias yang diiringi bunyi gendang. Lima belas hari selepas perayaan Tahun Baru Cina, perayaan Tahun Baru Cina ditamatkan dengan perayaan Chap Goh Mei.
Aku berharap tahun Harimau pada tahun ni membawa tuah dan kesejahteraan kepada semua.
Selamat Tahun Baru Cina 2010.
















04 February, 2010

PRETTY ZAZA BABY FACE CONTEST


Tadi ku singgah sejenak ke blog kengkawan. Bila singgah ke blog Cik Nuyue, ku ternampak dia joined contest lagi....(gila bercontest betul la budak Nuyue ni, tengah sibuk2 pun sempat lagi godek2 gambar masuk contest ye). Aku pun apa lagi nak juga join contest anjuran Pretty Zaza.. Tarikh tutup contest ni 5hb Februari 2010 tepat pukul 12.00 tengah malam... Ni maknanya sempat lagilah untuk aku join. Ni pula antara syarat-syarat yang perlu diikuti untuk join contest ni.


* Buat ENTRY di blog anda berkenaan contest ini dan letakkan gambar anak anda berposing manja cam contoh gambar kat banner contest di atas tu..


( HEHEH.. Tak MANJA pun TAKPE la, janji muka baby!! CAMNER posing pun, tetap nampak COMEL! )



* Anak anda boleh berposing di mana-mana saja .. tetapi, sila CLOSE UP bahagian MUKA saja tau!!

( Kata, "BABY FACE" contest ?.. Mesti la kena fokus kat muka kan?!!)




TERMA DAN SYARAT :


1) Terbuka kepada semua pem'blog'2 yang ada

2) Add blog ni dalam blog list anda ( sesiapa yang belum jadi follower.. )

3) Letak banner contest di sidebar blog anda dan banner mestilah di'link'kan terus pada ENTRY Ni

4) Umur anak-anak anda mestilah dari 1 hari hingga 6 tahun.

5) Letak gambar anak anda beserta nama, umur dan jantina.

( Secara otomatiknya anak anda akan dikategorikan kepada dua kategori iaitu, BABY BOY & BABY GIRL mengikut jantina mereka)

6) Setelah siap N3 anda, sila tinggalkan jejak di bahagian komen supaya saya boleh menjengah N3 anda (bagi link untuk entry tu sekali..)

7) Pemenang akan dipilih berdasarkan kecomelan masing-masing dan gaya posing yang menarik hati.

8) Tarikh tutup penyertaan adalah pada 5 Febuari 2010 tepat-tepat pada pukul 12.00 tengah malam.

9) Top 10 bagi kedua-dua kategori akan diumumkan pada 10 Febuari 2010

10) Top 5 pada 15 Febuari 2010 dan pemenang akan diumumkan pada 20 Febuari 2010.


Okey, dah habis bacakan.. Nak tengok tak gambar yang aku pertaruhkan...


Jeng..............





jeng............




jeng...........




hah....... ni lah gambarnya



Nama : Muhammad Adam Wong Bin Muhammad Aminuddin Wong
Umur : 1 tahun 5 hari
Jantina : Lelaki

Ku harap gambar Adam ni dapat menarik perhatian penganjur iaitu Pn. Zaza.



03 February, 2010

NUGET AYAM

Bahan-bahan.


400 gm isi ayam cincang

2 sudu besar tepung gandum

½ sudu teh garam

½ sudu teh lada putih

1 biji telur – dipukul
 
Serbuk roti secukupnya


Cara :

Gaulkan isi ayam dengan tepung gandum, garam & lada putih. Bentukkan bulat seperti nugget yang kita beli di pasaraya tu. Nak buat bentuk lain pun boleh, tapi jangan terlalu tebal ye. Lepas tu celupkan isi ayam ke dalam telur dan disaluti dengan serbuk roti. Gorengkan hingga kekuningan dan angkat. Sedap dimakan dengan sos cili..




Nota : Kalau nak buat nugget udang atau daging lembu pun boleh. Cuma tukar isi ayam tu ke udang atau daging lembu.
Nuget sedang digoreng



Nuget Ayam

02 February, 2010

BIRTHDAY ADAM.

KEK BIRTHDAY ADAM


ADAM NAK TIUP LILIN TU...


Seperti yang ku beritahu sebelum ni, aku memang tak nak buat parti harijadi Adam. Tapi last minute tok wan dia pula minta buat, jadi aku cuma buat untuk family je. Tak jemput sesiapa pun. Kek birthday Adam memang dah ditempah awal2 lagi sebab niat mula2 nak buat parti. Bila dah tak buat parti, kek tu kami agih-agihkan ke rumah jiran2 bersama sedikit mihun goreng,kari ayam,ayam goreng & karipap. Walaupun birthday Adam tak semeriah mana, kami sekeluarga bersyukur sebab dapat tunaikan permintaan tok wan.
Tok wan Adam masih tak sihat, tapi nak juga celebrate birthday cucu kesayangan dia. Belon-belon yang kat belakang gambar Adam & daddy ni, Pak Tam dia lah yang tiup semuanya..hehehe sampai termengah-mengah dibuatnya..Terima kasih Pak Tam tolong tiup belon-belon tu.

KONONNYA SUAPKAN KEK KAT DADDY LA TU YE..

HADIAH DARI IBU ANGKAT ADAM..


Lepas selesai kat rumah semua kerja2, aku & suami bawa Adam pergi ke rumah nenek sebelah hubby pula. Nasib baiklah kat rumah ku ada Pak Tam (pakcik Adam) jadi boleh la ku pergi lama sikit kat rumah nenek Adam. Dah lama tak jejalan kat rumah nenek Adam kat Selayang. Sebelum bertolak aku sibuk packing makanan yang aku masak untuk dibawa ke rumah mentua. Kami bertolak dari rumah pukul 6.30 ptg. Dalam perjalanan hujan turun lebat pula. Lambat juga la sampai Selayang, dekat pukul 8 baru kami sampai. Dirumah mentua Adam potong kek bersama dengan abang saudara dia Jason. Harijadi Jason pada 22/01, tapi mama Jason nak sangat Adam & Jason potong kek sekali.  Di bawah ni gambar2 Adam & Jason bergambar untuk potong kek di rumah mentua ku yang terletak di Selayang Baru.

POTONG KEK DI RUMAH NENEK. SEBELAH ADAM TU JASON.

ADAM DGN ADIK BERADIK SEBELAH DADDY. YANG PELUK ADAM TU, STEPSISTER ADAM, SIS AH NIE.

HADIAH DARI AUNTY IVY. THANK U AUNTY..


Followers

Related Posts with Thumbnails