27 October, 2009

Udang Goreng Masak Asam.

UDANG GORENG MASAK ASAM



Bahan-bahan :

10 ekor udang harimau sederhana - tak perlu buang kulit* (dilumur serbuk kunyit dan garam)
1 labu bawang besar - hiris bulat
2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
2 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
3 tangkai cili merah - hiris menyerong
5 tangkai cili padi - dihiris
1 mangkuk air asam jawa
garam secukup rasa.




Cara memasak;

Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak atau garing. Angkat dan ketepikan. Panasakan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk hingga garing. Masukkan air asam jawa dan biar air mendidih seketika. Masukkan udang goreng dan biarkan sebentar. Akhir sekali masukkan cili, bawang besar dan garam. Gaul rata dan angkat.



 
*dalam gambar diatas aku terbuang kulit udang.

Aku Terlibat Dalam Kemalangan Kecil


Salam semua. Erm...pagi-pagi dalam perjalanan ke tempat kerja tiba-tiba aku boleh accident pula. Alhamdulillah..ku tak ada apa2. Cuma kereta aku dan kereta org depan rosak sikit. Masa nak keluar rumah tu memang ada rasa tak sedap hati, dalam perjalanan tu aku asyik berzikir dan baca ayat-ayat suci. Ingatkan tak ada apa-apalah sebab dah hampir dengan lokasi pejabat. Bila aku nak mengambil lorong kiri di bulatan, tiba-tiba kereta yang ada depan kereta aku brek emergency dan aku pula jadi panik tak sempat nak brek terus hentam buntut kereta depan.. Nasib baik la aku drive tak laju jadi kerosakan tu tak teruk sangat. Memang rasa panik sekejap hinggakan tangan kut terketar-ketar sekejap ketika kejadian. Ish..ish...dah nak sampai ke tempat kerja pun boleh berlaku perkara macam ni. Memang betul apa orang kata "Malang Tak BerBau", bila-bila nak jadi kita memang tak tau.
Kerosakkan di bahagian sisi depan. Nasib baik kemek je.

17 October, 2009

Bila Baby Adam Shopping


Tengok tu Adam dgn basikal dia.

Pagi tadi awal betul baby Adam bangun. Bangun je dia dah merengek ajak keluar. Kebetulan ku dan hubby nak keluar beli barang, jadi ku bawa sekalilah Adam.  Bukan main seronok sangat dia bila nampak daddy dia pegang kunci kereta. Dia tahu kalau pegang kunci kereta maknanya nak bawa dia keluar la tu. Kami sekeluarga pi tesco berjalan sambil beli barang dapur serta bahan-bahan nak buat laksa seawal 8.00 pagi. Nasib baiklah tak ramai orang datang kat tesco waktu pagi. Jadi senanglah nak bawa Adam berjalan dengan basikal dia. Bukan main lagi lagak Adam bila daddy dia tolak basikal keliling tesco. Senyum jer muka dia... bila ada orang perhatikan gelegat Adam mulalah dia senyum malu. Kami berjalan di tesco tak lama..lepas beli barang singgah makan nasi lemak dan terus balik ke rumah.

16 October, 2009

LION KeSayangan ..

Lion berdiri minta diangkat


Inilah dia arnab peliharaan aku dan hubby. Nama dia Lion. Lion ni memang arnab yang  manja dan memahami apa yang kita katakan pada dia. Lion ni aku bela dah hampir 2 tahun. Kalau bab makan, Lion memang cerewat.. Pelet makanan  yang biasa tu tak nak nye dia nak makan, dia pandang je pelet tu. Tapi kalau di bagi makan pelet yang ada segala macam bijirin tu laju jer dia nak makan. Pantang nampak aku pegang balang makanan dia, mula la dia berlari-lari mengelilingi aku minta makan. Bila bangun waktu pagi nampak aku jer, mulalah minta biskut dia. Lion ni pun pandai rasa jealous tau. Dulu masa aku baru melahirkan Adam, tiap kali dia nampak aku dukung Adam mesti dia menjauhkan diri. Jealous la tu.. Kekadang tu saja dia datang mengelilingi aku ajak bermain ketika aku sedang dukung Adam. Walaupun aku dah ada Adam,aku tetap sayangkan Lion..Lion dah menjadi sebahagian dalam kehidupanku. Ku memang teramatlah sayangkan  Lion.. dulu sebelum ku ada Adam..dialah anak aku. Sekarang pun dia masih anak aku juga. Hehehe..

Basikal Doraemon




Adam nak menangis sebab takde org nak tolong tolak basikal dia.

Seronoknyaa anak mama.. Petang semalam Adam dapat basikal Doraemon dari daddy ye. Daddy dia yang sibuk sangat nak belikan. Bukan main seronok lagi Adam dapat naik basikal doraemon dia, bermain dari petang sampai la ke malam. Asyik minta mama dan daddy dia tolakkan basikal tu, bila berhenti je mulalah dia menangis minta tolak basikal tu. Penat mama dan daddy di buatnya Adam. Mama lihat Adam sekarang dah mula tunjukkan sifat-sifat memberontak. Bila ada sesuatu atau ada barang yang diinginkan tak dapat mulalah Adam menangis. Pandai betul budak ni. Adam, adam..anak mama sayang..

06 October, 2009

Tumbuh Gigi....


Hari ni Adam dah berusia 8 bulan. Wajah dia saling tak tumpah macam wajah daddy dia. Adam ni anak bapak. Sekarang Adam dah pandai merangkak dan dah tumbuh 2 batang gigi. Adam dah pandai bercakap, apa yang dicakapkan tak tau la.. Badan pula dah susut sikit sebab dia aktif sangat walaupun dia berselera makan dan minum susu. Maklumlah baru pandai merangkak, semua ceruk rumah dia nak merangkak pergi. Pantang letak dia kat bawah, mula la nak merangkak mengelilingi dunia baru dia. Alhamdulillah ...mama rasa bersyukur sebab Adam sentiasa sihat dan semakin hari anak mama semakin besar. Perasaan ketika mengandungkan anak mama ni masih lagi segar diingatan walaupun dah 8 bulan berlalu la sayang. Mama memang teruja ketika dapat tahu mama dah mengandung. Daddy lagilah teruja hinggakan daddy pergi belikan mama kasut jenis tapak flat.(mama suka pakai kasut tumit tinggi) gara-gara risaukan kandungan dan mama.

Adam..adam..anak mama sorang ..semoga membesar menjadi anak soleh dan taat pada perintahNya.

Followers

Related Posts with Thumbnails