09 November, 2009

Lauk Tengahari Hari Ni.

Inilah masakan tengahari aku untuk  my beloved hubby and parent hari ni. Aku masak semua yang simple dan tak remeh (ni gara-gara penyakit M datang) Hehhehee...


Kacang Buncis Goreng



Bahan-bahan


10-15 batang kacang buncis - dipotong menyerong
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 labu bawang besar - dihiris melintang
1 biji cili merah - dihiris menyerong
1 keping tempe kacang soya - dipotong nipis memanjang dan digoreng
1 peket kecil udang kering
sedikit garam

Cara-Cara ;
Tumiskan bawang putih dan udang kering hingga naik bau. Masukkan kacang, bawang besar dan cili merah. Gaul rata hingga kacang masak dan masukkan tempe yang telah digoreng. Taburkan sedikit garam dan gaul rata. Dah pun siap..ni la hasilnya...

Ta daa....ni la lauknya.




KACANG BUNCIS GORENG BERSAMA TEMPE




Ayam Masak Kicap Berhalia


Bahan-bahan

10 ketul ayam - digoreng dan ditumbuk sedikit.
5 inci halia
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
5 inci halia - dihiris memanjang
2 labu bawang besar - dipotong bulat
2 tangkai cili merah - dipotong menyerong
1 mangkuk kecil air asam jawa
Kicap mengikut citarasa masing-masing.(nak pekat letak la lebih ye atau nak cair kurangkan kicap tu)



Cara-Caranya ;

Tumbuk halia,bawang putih dan cili padi. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk. Setelah naik bau atau bahan tumbuk dah kuning, tuangkan air asam jawa. Biarkan air asam jawa tu mendidih lepas tu masukkan kicap pula. Masukkan juga ayam, bawang besar, cili merah dan halia. Bila dah mendidih, tutupkan api. Dah pun siap..

Ni gambar ayam masak kicap tengah mendidih dalam kuali..



AYAM MASAK KICAP BERHALIA

No comments:

Followers

Related Posts with Thumbnails