28 November, 2009

Juadah Di Pagi Aidiladha

Salam Aidiladha sekali lagi buat semua umat islam. Pagi raya pasti ada juadah yang dihidangkan dimeja untuk santapan selepas umat islam selesai solat raya. Di rumah ku kali ni aku dibantu oleh mak untuk menyediakan juadah dipagi raya. Rendang ayam, kuah kacang, kari daging dan kuah lontong yang dimakan bersama nasi impit adalah antara juadah yang kami masak bersama-sama. Kali ni aku nak berkongsi resepi kuah lontong yang aku dapat dari blog Chef Hanieliza.Terima kasih ya Chef. Ni kali pertama aku masak kuah lontong dan kuah lontong ku memang sedap. Komen kuah lontong ku sedap ni dari ayah dan adik-adik aku. . Depa ni memang suka makan lontong. Ok la, ni dia resepi kuah lontong dari Chef Hanieliza khas untuk kawan-kawan blog ku.

LONTONG atau KUAH LODEH


Bahan sayuran

1/2 biji kobis [potong kecil]
5 batang kacang panjang [potong pendek]
2 biji terung bulat/panjang [potong kecil]
3 biji kentang [potong kecil]
1 biji carrot [potong kecil dan pendek]
Tauhu [gorengkan dan potong dadu]
Tempe [potong kecil dan gorengkan]
sengkuang [potong pendek dan kecil]
cili merah [hiriskan]
bawang besar [mayangkan]
suhun dan fucuk [rendamkan supaya lembut]

bahan dimesinkan
5 biji cili merah + ciliapi sikit
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 tangkai serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup

bahan lain
1 biji kelapa [amik 5 cawan santan]
250 gm udang basah
minyak [tumis]
garam

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan udang, santan dan sayuran yg keras dan biarkan sehingga lembut.
3. Bila dah lembut masukkan sayuran lain dan gram.
4. Bila dah lembut dan rasakan garamnya.
5. Hidangkan dengan serunding daging atau rendang ayam dan juga sambal kuah kacang.

KUAH LONTONG DAN NASI IMPIT

No comments:

Followers

Related Posts with Thumbnails