27 October, 2009

Udang Goreng Masak Asam.

UDANG GORENG MASAK ASAM



Bahan-bahan :

10 ekor udang harimau sederhana - tak perlu buang kulit* (dilumur serbuk kunyit dan garam)
1 labu bawang besar - hiris bulat
2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
2 ulas bawang merah - ditumbuk lumat
3 tangkai cili merah - hiris menyerong
5 tangkai cili padi - dihiris
1 mangkuk air asam jawa
garam secukup rasa.




Cara memasak;

Panaskan minyak dan goreng udang hingga masak atau garing. Angkat dan ketepikan. Panasakan sedikit minyak dan tumis bahan yang ditumbuk hingga garing. Masukkan air asam jawa dan biar air mendidih seketika. Masukkan udang goreng dan biarkan sebentar. Akhir sekali masukkan cili, bawang besar dan garam. Gaul rata dan angkat.



 
*dalam gambar diatas aku terbuang kulit udang.

No comments:

Followers

Related Posts with Thumbnails